• Intra in cont
  • 0749314956
  • Favorite
  • 0 0,00

Psalmul 1 - Ceea ce faci, indică unde ești

Psalmul 1 - Ceea ce faci, indică unde ești

Psalmul 1 - Binecuvântați sunt cei fericiți.


Psalmul 1 este încadrat în categoria literaturii sapiențiale. Sub inspirația Duhului Sfânt autorul descoperă omenirii calea întru fericirea vieții. Acesta este și cuvântul de început al textului: "Ferice". Scriptura fericește o anumită categorie de oameni. 

A fi fericit este o poruncă a Scripturii. Eclesiastul 7.14 spune: "În ziua fericirii, fii fericit [ ...]". Porunca este universală. Dumnezeu dorește ca toți oamenii să fie fericiți. Problema este că dușmanul sufletelor noastre, satan, a pervertit noțiunea de fericire. Drept urmare azi mulți oameni (chiar și creștini) gonesc pe drumul vieții în descoperirea unei feririci false. 

Versetul 3 creionează portretul omului fericit. Autorul spune: "El este ca un pom sădit lângă un izvor de apă, care își dă rodul la vremea lui, și ale cărui frunze nu se veștejesc: tot ce începe, duce la bun sfârșit." Înțelegem că din punct de vedere biblic fericirea constă în creșterea și desfătarea întru Domnul nostru. Voi explica punctual:

1. Omul fericit rodește. Ioan 15: Rodirea este rezultatul ființării în Cristos.
2. Omul fericit nu se veștejește. Psalmul 92. 13 - 14: Cei ce sunt sădiți în Casa Domului înverzesc, aduc roadă și sunt plini de suc și verzi. 
3. Omul fericit termină tot ceea ce a început. Această caracteristică vine de la sine. Dacă noi rodim și suntem plini de viață în Domnul, vom finaliza tot ceea ce am început să facem (mai ales pentru El).
 

Psalmul 1 - Binecuvântați sunt cei neprihăniți


Biblia vorbește de existența a două căi pe care oamenii pot merge: calea neprihănirii și calea nelegiuirii. Nu există o a treia cale. Am vrea noi (cei ce ne numit creștini evanghelici) să fie o a treia cale, și poate în mintea unora chiar există. Scriptura este clară: ori mergi pe calea neprihănirii ori gonești nebun pe calea nelegiuirii. 

Autorul Psalmului 1 credea cu fermitate acest adevăr. El începe textul vorbind despre calea nelegiuirii. Pe ea sunt oamenii răi (v.1) și cei batjocoritori (v.3). Sfârșitul celor ce merg pe ea este: nimicirea (v. 4,6) și judecata (v.5). Fericirea nu se găsește nicidecum pe calea nelegiuirii. În contrast este prezentată calea neprihănirii. Pe ea sunt oameni iubitori de Cuvântul lui Dumnezeu. Ei nu numai că citesc Cuvântul. Ei își găsesc plăcerea în El. Mintea lor este îmbibată de Cuvânt (v.2) .

Vom înțelege deslujit Psalmul 1 prin intermediul altui text, și anume Proverbe 4. 14 - 19. Înțeleptul spune: "Nu intra pe cărarea celor răi, și nu umbla pe calea celor nelegiuiți! Ferește-te de ea, nu trece pe ea; ocolește-o, și treci înainte! Căci ei nu dorm, daca n-au făcut răul, le piere somnul dacă nu fac pe cineva să cadă; căci ei mănâncă pâine nelegiuită, și beau vin stors cu sila. Dar cărarea celor neprihăniți este ca lumina strălucitoare, a cărei strălucire merge mereu crescând până la miezul zilei. Calea celor răi este ca întunericul gros: ei nu văd de ce se vor poticni."

Textul din Proverbe se aseamănă izbitor de mult cu Psalmul 1. Ambele texte ne îndeamnă să ne depărtăm în totalitate de calea nelegiuirii și să alegem sa umblăm în neprihănire. În plus față de Psalmul 1, în Proverbe avem o explicație complementară. Înțeleptul ne spune motivul pentru care nu trebuie să mergem la sfatul celor răi: ei te vor face să cazi.

Având în vedere textul din Proverbe, înțelegem deslujit Psalmul 1.

Autorul începe cu un sfat (să înțelegem poruncă): "Nu te du la sfatul celor răi!" De ce? Pentru că ei sunt pe cărarea nelegiuirii și ei nu au somn până când nu te vor face să cazi. Până când nu te vor atrage pe cărarea nelegiuirii. Odată pășit pe această cale omul se depărtează încet dar sigur de calea neprihănirii, de Dumnezeu și de fericire. 

Scriptura oferă posibilitatea să alegi pe ce cale vrei să mergi. Calea nelegiuirii duce la pierire, calea neprihănirii duce la Dumnezeu. Pe prima cărare sunt plăceri mărunte ale vieții, pe a doua guști fericirea în prezența și desfătarea Domnului.

Ne întoarcem la titlul devoțiunii: "Ceea ce faci, indică unde ești". Tu pe ce cărare ești? A nelegiuirii sau a neprihănirii. Dacă iubești compania oamenilor răi și dacă faci ce este rău, ești pe calea nelegiuirii. Dacă iubești Cuvântul lui Dumnezeu și meditezi mereu asupra Lui, ești pe calea neprihănirii. 


 
 

Suport clienti Luni - Vineri: 09:00 - 16:00

0749314956 salut@adgift.ro
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!