Proverbe 4.13 - Scurtă explicație

Proverbe 4.13 - Scurtă explicație
Unul dintre versetele mele preferate este Proverbe 4.13unde Scriptura spune: "Ține învățătura, n-o lăsa din mână; păstrează-o, căci ea este viața ta." Iată un verset relativ scurt și simplu dar cu un mesaj extrem de puternic. 

Versetul face parte dintr-o serie de sfaturi izvorâte din inima unui părinte pentru fiul lui. Sfaturile vizează dobândirea unei inimi înțelepte și a unui caracter exemplar. Aici cred că ar trebui să facem o primă aplicație. Mulți părinți creștini considercă că dacă copiii participă la școala duminicală este suficient pentru educarea lor duhovnicească. Această idee este total falsă. În primul rând, conform Scripturii, este sarcina părinților de a se ocupa de creșterea duhovnicească a copiilor. În al doilea rând, observam în cartea Proverbe o preocupare "agresivă" a părintelui de a inocula în mintea copilului ideea progresului, a dezvoltării minții.

În mijlocul sfaturilor pentru dobândirea înțelepciunii și a caracterului frumos, părintele își îndeamnă copilul să păstreze în inima lui învățătura. Mesajul este mult mai profund decât îl putem înțelege la o primă lectură. Voi răspunde pe scurt la câteva întrebări:

1. Ce înseamnă păstrarea învățăturii?  
Ideea păstrării învățăturii în inimă este enunțată prin două verbe: "Ține-o" și "N-o lăsa din mână". Mesajul este clar: "Fă tot ce depinde de tine pentru a păstra învățătura în inima ta!" Nimeni nu poate face această acține în locul nostru. Este datoria noastră să ne îndeletnicim cu hrănirea minții și a sufletului nostru.

Dar ce învățătură trebuie păstrată în inima noastră?

Mai presus de orice domeniu, în inima noastra trebuie să primeze învățătura Scripturii. Noi nu suntem desăvârștiți, dar trebuie să tindem întru desăvârșire după cum Tatăl nostru este desăvârșit. Acest parcurs se realizează (în primul rând) prin asimilarea învățăturii Scripturii. Putem înțelege versetul din Proverbe în felul următor: "Ține Scriptura, nu o lăsa din mână!" Vă îndemn să perseverați, nu în citirea ci în studierea Cuvântului lui Dumnezeu.

Dar nu numai învățătura Scripturii trebuie păstrată în inima noastră. Dumnezeu a hăruit anumiți oameni să scrie cărți spre edificarea credincioșilor. Amintesc aici doar unul dintre autorii mei preferați. Citesc cu plăcere tot ce îmi cade în mână apărut sub semnătura lui. Este vorba despre A.W. Tozer. Cărțile lui sunt întradevăr ziditoare și bune de citit. 

2. Cât timp trebuie păstrată învățătura?
Iată o întrebare pertinentă. Cât timp să te îndeletnicești cu studierea Scripturii și a cărților? Răspunsul îl deducem din versetul citat la începutul articolului: atâta timp cât le poți ține în mână! Scriptura nu limitează această sarcină la o anumită vârstă. Mesajul ei este clar: "Câtă vreme ai putere în trup studiază, studiază și iar studiază."

3. De ce trebuie păstrată învățătura?
Versetul se termină enunțând motivul păstrării învățăturii: "ea este viața ta.". Precum am menționat la începutul articolului, îndemnul la păstrarea învățăturii este plasat în contextul căutării înțelepciunii și a unui caracter plăcut. Cred că expresia "este viața ta" poate fi înțeleasă în acesti termeni. Alfel spus: "Păstrează învățătura Scripturii și vei dobândi o inimă înțeleaptă și un caracter plăcut."

Așadar, te sfătuiesc să îți faci timp să studiezi zilnic Cuvântul lui Dumnezeu. Comori neprețuite vei găsi săpând adânc în mesajul Scripturii. 


 

Suport clienti Luni - Vineri: 09:00 - 16:00

0749314956 salut@adgift.ro
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!